Ιστορίες πόλεων, τόπων και ανθρώπων, μνημείων, πολέμων και φριχτών καταστροφών, απίστευτων πολιτισμικών επιτευγμάτων και μοναδικών καλλιτεχνικών έργων | Σεμινάρια με τον Θανάση Τριαρίδη

Θανάσης Τριαρίδης

Χαρακτηριστικά

Τι είναι: Αναζητώντας την Μυστική Καρδιά της Δύσης | Ακαδημία Ευρωπαϊκού Πολιτισμού | Δωρεάν Μαγνητοσκοπημένα Σεμινάρια με τον Θανάση Τριαρίδη
Περιλαμβάνει: Δωρεάν Σεμινάρια-Εργαστήρια-Αφηγήσεις Online
Ημερομηνία: Ακαδημαϊκές χρονιές 2020-2025
Τύπος: Διαδικτυακό

  • Κύρια Περιγραφή

    Μέσα από ιστορίες πόλεων, τόπων και ανθρώπων, μνημείων, πολέμων και φριχτών καταστροφών, απίστευτων πολιτισμικών επιτευγμάτων και μοναδικών καλλιτεχνικών έργων, η διαδικτυακή ακαδημία ~τα μελένια λεμόνια~ και ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης αναζητούν κάθε εβδομάδα, την μυστική καρδιά των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων πόλεων και τoν βαθύτερο άξονα που συνέχει τον δυτικό πολιτισμό.

    Στην ακαδημαϊκή χρονιά 2024-2025 τα ΔΩΡΕΑΝ διαδικτυακά σεμινάρια των ~μελένιων λεμονιών~ συνεχίζονται, κάθε εβδομάδα. Από τις αρχές του 2020 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2024, έγιναν 172 συνολικά σεμινάρια. Ταξιδέψαμε σε θεμελιακούς τόπους του παγκόσμιου πολιτισμού, σε πόλεις, σε τρομερές ιστορίες, σε ανεπανάληπτες ζωές ανθρώπων, σε ζωτικούς θρύλους και μυστικές διαδρομές που όρισαν την ανθρώπινη Ιστορία.

     

  • Πληροφορίες Σεμιναρίων

    Η συμμετοχή στα σεμινάρια είναι ελεύθερη. Αρκεί κανείς να πατήσει τον σχετικό σύνδεσμο, να συμπληρώσει την καρτέλα του (ή εφόσον το έχει κάνει στο παρελθόν, να βάλει τους κωδικούς του) και αυτόματα μπαίνει στο περιβάλλον του σεμιναρίου. Η καρτέλα αυτή θα συμπληρωθεί μόνο μια φορά (με έναν κωδικό που θα μπορείτε να τον θυμάστε) και πλέον θα λειτουργεί για όλα τα μαθήματα που θα παρακολουθήσετε στα ~μελένια λεμόνια~.

    Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6937252007 | 2108000009
    email: [email protected][email protected]

  • Αναλυτικό Πρόγραμμα

    Την περίοδο 2024-2025, θα μάθουμε για τις Αμερικάνικες προεδρικές εκλογές, τους Άλμπερτ Αϊνστάιν-Μιλέβα Μάριτς και την πολιτική διάσταση του ρεμπέτικου τραγουδιού.

    Την περίοδο 2023-2024, μάθαμε για την Ιστορία της Αλβανίας, τον Μάνο Λοΐζο, τους μεγάλους εμβολιαστές, τις κοινότητες ανάγνωσης στην ψηφιακή εποχή (ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ «ΜΠΛΕ ΑΛΩΝΙ»), τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Στέλιο Καζαντζίδη, την ιστορία της Σερβίας, τον Λευκάδιο Χερν, το Βελιγράδι, τον Διαδικτυακό Αλφαβητισμό, τον Ισίδωρο Ζουργό, την ανακωχή των Χριστουγέννων του 1914, την Αγωνία της Μνήμης, τις Αρχαίες Τραγικές Ηρωίδες στο σήμερα απ’ τον Μάνο Κοντολέων, το Τάγμα του Δράκου, τον Γιώργο Λάνθιμο, την Εύα Μοουζες Κορ, τον Μέγα Αλέξανδρο, το Φάντασμα των Βαλκανίων, τον Ρήγα Βελεστινλή, την Eurovision, την Επανάσταση του 1821 ως φαντασιακό μύθο, το Τέλος του Βυζαντίου, τον Ελλήσποντο, την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τον Έβρο, τον Τρωικό Μύθο, την Οχρίδα, το Σμυρνέικο Ρεμπέτικο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Νικόλα Άσιμο, την θρυλική παράσταση “MNEMONIC”, τα Ελληνόφωνα Παραδοσιακά Τραγούδια της Κάτω Ιταλίας, το πόση πολιτική πράξη χωράει μέσα στην Θεατρική σκηνή, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τους Ολυμπιακούς αγώνες ως μηχανισμό πολιτικής προπαγάνδας, το Βιολογικό και Κοινωνικό φύλο, την Ομοφυλοφιλία, την πολυμορφία της σεξουαλικής ταυτότητας και την Ίμβρο.

    Την περίοδο 2022-2023, μάθαμε για την επιθανάτια ποίηση του εικοστού αιώνα, την ποίηση των ηττημένων του Ελληνικού Εμφυλίου, την ζωή, τον θάνατο του Κώστα Περρίκου, το αφήγημα και το αίνιγμα της Πηνελόπης Δέλτα, μια σύντομη ιστορία της Αναρχίας, την γενοκτονία της Λατινικής Αμερικής, τον Ερνέστο “Τσε” Γκεβάρα, τις εθνοκαθάρσεις, τις ανταλλαγές πληθυσμών, την προσφυγιά, τα βραβεία Νόμπελ της λογοτεχνίας, την Ευρώπη και τον δρόμο από τις σταυροφορίες στον διαφωτισμό, τους άγνωστους σφαγμένους, την ιστορία του ανθρώπινου εγκεφάλου, τα “Λευκά” Χριστούγεννα, το κορίτσι με τα σπίρτα, τις θαυμαστές δυνατότητες της εκφραστικής ελευθερίας στον ψηφιακό κόσμο, την ιστορία της μοναρχίας στην Ελλάδα, τον πολιτικό Μίκη Θεοδωράκη, το Ολοκαύτωμα, τι μπορεί να είναι ο Χριστός και τι μπορεί να γίνει η θρησκεία, την Εργατική Πρωτομαγιά, τα αναρχικά τραγούδια στην Ελλάδα και στον κόσμο, τον Αρθούρο Ρεμπώ, τον Μάρλον Μπράντο, την Μέριλιν Μονρόε, τον Τζον Λένον, τους Beatles, την Συρία, την μοναξιά της Λατινικής Αμερικής, τον Παύλο Σιδηρόπουλο, την ατομική βόμβα, τον Νίνο Ρότα, την Υπόθεση Μαξ Μέρτεν, τον Μάνο Κατράκη και τον Αλέκο Σακελλάριο.

    Την περίοδο 2021-2022, μάθαμε για τους ποιητές της Θεσσαλονίκης, για την ίδια την πόλη και το ολοκαύτωμα των Εβραίων, τις Προκηρύξεις του Λευκού Ρόδου, για τη θαυμαστή ιστορία της κατάκτησης του Βόρειου και του Νότιου πόλου, για την ιστορία των Ναϊτών Ιπποτών, ταξιδέψαμε στους Δελφούς, στην Κρήτη, στο Δούναβη και στο Ρήνο. Αναζητήσαμε τον Αλβέρτο Σβάιτσερ, τον Καραγάτση, τον Αλέξανδρο Παναγούλη, τους Έλληνες ποιητές του Μεσοπολέμου, το Νίκο Γκάτσο, τον Μότσαρτ, τον Λεοπόλδο Β’, τον Λέων Τολστόι, την Σαλώμη του Όσκαρ Ουάϊλντ, τον Άρη Αλεξάνδρου, τους Τσιγγάνους, την Ντροπολιτσά, την Χίο, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον Μπέρτολτ Μπρέχτ, τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Χρήστο Διαμαντή, την Άνοιξη, τον Επιτάφιο Θρήνο, την Σωτηρία Μπέλλου, το ελληνικό τραγούδι και τον κινηματογράφο ενάντια στην Χούντα των Συνταγματαρχών, το Χριστό, το Ντοστογιέφσκι, τους εκδρομείς του 60΄, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τη μάχη της Κρήτης, τις ναπολιτάνικες Ιταλικές καντσονέτες των αρχών του 20ου αιώνα, τον Σπύρο Μουστακλή, τον Φράντς Κάφκα, τον πόλεμο της Κορέας και το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα, το 1922, την Αρλέτα, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Διονύση Σαββόπουλο και τις γυναικοκτονίες στην παγκόσμια λογοτεχνία και τέχνη.

    Την περίοδο 2020-2021, ταξιδέψαμε σε Δουβλίνο, Κρακοβία, Άμστερνταμ, Εδιμβούργο, Κύπρο, Λισαβόνα, Μιλάνο,  Νείλο, Ιερουσαλήμ, Αλεξάνδρεια, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Λος Άντζελες. Ταξιδέψαμε επίσης στο Παρίσι, στη Βενετία, στη Ρώμη, στη Φλωρεντία, στην Κωνσταντινούπολη, στο Βερολίνο, στην Πράγα, στο Λονδίνο, στην Αγία Πετρούπολη, στη Μόσχα, στη Βιέννη, στο Μόναχο, στη Σικελία, στη Νάπολη, στην Ανδαλουσία, στη Μαδρίτη, στη Βαρκελώνη, αναζητώντας τον πολιτισμό που μας καθόρισε και προσδιορίζει τις ζωές μας.

Εισηγητής Σεμιναρίων: Θανάσης Τριαρίδης

Ο Θανάσης Τριαρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και έχει εργαστεί ως κειμενογράφος, επιφυλλιδογράφος, αρθρογράφος, δικηγόρος, επιμελητής εκδόσεων, σεναριογράφος ντοκιμαντέρ, διοργανωτής σεμιναρίων κ.ά. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με διάφορες εκφάνσεις του δυτικού πολιτισμού: την κλασική και μετακλασική επική αφήγηση, την τραγωδία, τις ιδεολογία της Αναγέννησης, τη δυτική ζωγραφική μέχρι τον 20ό αιώνα, την ενοποιητική αφήγηση της Δύσης, την πορνογραφία, την Ιστορία του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και με άλλα θέματα λογοτεχνίας και αισθητικής.

“Πόλις” Πολυχώρος
Σπουδή, Τέχνη, Ίαση & Τέρψη
Πολιτισμός με Στυλ & Αισθητική
Μαρίνου Αντύπα 62-66 & Φιλοθέης 69Β
14121 Ηράκλειο Αττικής (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ)
☎️ 210 8000009 – 210 2770181
e-mail: [email protected]
Ιστοσελίδα: www.inpolis.gr
Facebook: www.facebook.com/polispolychoros
Instagram: https://www.instagram.com/polis_polychoros
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCuXvVWr7-F61EkHx_VO4hsA

Σας προτείνουμε

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Περιεχόμενο Ακορντεόν